søndag den 30. januar 2022

Skål på vippelad

Vi har fornøjelsen af endnu en gang at kunne præsentere Jens Katballe som workshopholder.


Jens er efterskolelærer med håndelag og hang til traditionelt håndværk. Hans viden, interesse og erfaring med træ er langsomt akkumuleret siden han som teenager lærte at snitte skeer hos sin morfar. Jens arbejder med mangeforskellige aspekter af træhåndværk lige fra smedning af værktøj, små snitteprojekter til møbelproduktion. Jens’ arbejde har altid fokus på æstetik og funktionalitet.

Du kan læse mere om Jens Groth Katballe og hans sløjdarbejde her:
Youtube: https://www.youtube.com/user/JensGK
Hjemmeside: https://jensgk.wixsite.com/jensgk
Instagram: https://www.instagram.com/katballehandcraft/



Workshoppen:
Skål på vippelad:
I workshoppen skal vi arbejde med de grundlæggende processer i arbejdet med skåledrejning på vippelad.
Vi arbejder på skåleemner jeg har forberedt inden workshoppen. De skal først bearbejdes med økse og derefter drejes på vippelad med drejekroge.
Du får en grundlæggende forståelse for arbejdet med skåle på vippelad samt drejekroge og kommer forhåbentligt hjem med en færdig træskål.
Det er en stor fordel at have en grundlæggende forståelse for skærende værktøj og træets struktur.
Vi vil have drejekroge og vippelad til rådighed, men har du selv kroge må du gerne medbringe dem.




Skeworkshop

Man kan jo ikke have en snittefest uden en skeworkshop. I år er det Benjamin Nørgaard Bording der står for workshoppen. Udover at være mangeårig deltager til snittefesten så er Benjamin folkeskolelærer og afholder snittekurser i sin fritid. Og så har han en rigtig fin hjemmeside der er værd at tjekke ud. https://benjaminnbording.wixsite.com/benjaminbording

Workshoppen

Vi snitter spiseskeer - men hvordan?
I denne workshop vil vi fokusere på den grundlæggende teknikker og sikkerhed omkring skesnitning. Derfor starter vi med øksen. Jeg demonstrerer hvordan jeg "økser en spoonblank ud" og vi drøfter hvilke overvejelser man skal gøre sig. Derefter kan man vælge at prøve kræfter med øksen selv eller få en medbragt "blank" af mig. 
Jeg medbringer nogle skabeloner med simple designs. Bemærk at selv om man får en groft udhugget ske af mig skal man stadig bruge sin økse. Vi kommer ikke til at følges ad, men jeg vil samle alle og vise de grundtrin i skesnitningen, som er brugbare for begyndere og let øvede. 
Fokus kommer til at ligge på hvordan man effektivt kommer fra ide til færdig form på skeen. Herunder: 1) øksen!, 2) brug at blyant/opstregning, 3) orientering i træet, 4) kraft-greb og kontrol-greb, 5) arbejde med skekniven og 6) de sidste snit.
Vi fokuserer 100 % på at snitte skeer og lader alt om dekoration ligge til en anden god gang. 


onsdag den 26. januar 2022

Familieworkshop

Det er med stor glæde at vi kan præsenterer årets familieworkshop.
Snittefesten er både for de erfarne snittere, men formålet er også at introducere nye til snitning.
 
Snitte Mads (det er hvad de lokale kalder Mads Høg hjemme på hans boplads)

Mads er pensionist og brænder for at andre, specielt børn får den gode oplevelse at snitte. Mads har i flere år haft snitteværksted på Himmelbjerget i forbindelse med bjergets sommeraktiviteter for børn. Ligeledes har Mads jævnligt snittet sammen med forskellige spejdergrupper, haft snitteværksted når der har været landsby festival samt snittet skeer med 4. klasse på den lokale skole. Endelig har Mads også undervist nogle gange på kurser for Håndværk- og Design lærere i Østjylland.



Workshoppen
Mads vil sammen med børnene snitte fugle, ræve, blyanter, skeer, børster, mm. Der snittes i tørt lindetræ der er rigtig behageligt at snitte i for børn og det får en meget fin overflade når det afslutningsvis slibes med sandpapir og får voks. 
Alt efter om børnene har snittet før eller det er første gang, bliver der taget individuelt hånd om den enkelte, så alle får en god oplevelse og nogle fine ting med hjem.
Sikkerhed er en naturlig del af det at snitte, derfor sidder børnene på stubbe der passer til børn, aviser til at have over benene, forebyggende plaster og knive der er egnede. Herudover laver vi også indimellem små øvelser for fingre og skuldre så de ikke bliver ømme.
Alle kan deltage, men børn under 9 år skal følges med en voksen.