søndag den 26. marts 2023

Workshopspræsentation: Snitte Mads guider børn og forældre trygt igennem alt fra dyrefigurer til skeer og børster

Det er os en glæde endnu en gang at byde Mads Høg - bedre kendt som Snitte Mads velkommen. Ingen snittefest uden en familieworkshop.

Mads er pensionist og brænder for at andre, specielt børn får gode oplevelser med at snitte. Mads har i flere år haft et snitteværksted på Himmelbjerget i forbindelse med bjergets sommeraktiviteter for børn. Ligeledes har Mads jævnligt snittet sammen med forskellige spejdergrupper, haft snitteværksted når der har været landsbyfestival samt snittet skeer med 4. klasse på den lokale skole og undervist på kurser for Håndværk- og Designforeningen.




Mads vil sammen med børnene snitte fugle, ræve, blyanter, skeer, børster, mm. Der snittes i tørt lindetræ der er rigtig behageligt at snitte i for børn og det får en meget fin overflade når det afslutningsvis slibes med sandpapir og får voks. 




Alt efter om børnene har snittet før eller det er første gang, bliver der taget individuelt hånd om den enkelte, så alle får en god oplevelse og nogle fine ting med hjem.
Sikkerhed er en naturlig del af det at snitte, derfor sidder børnene på stubbe der passer til børn, aviser til at have over benene, forebyggende plaster og knive der er egnede. Herudover laver vi også indimellem små øvelser for fingre og skuldre så de ikke bliver ømme.



Alle kan deltage, men børn under 9 år skal følges med en vokse


søndag den 19. marts 2023

Workshopspræsentation: Maja Ingemann Nielsen hugger træskåle ud med håndkraft



Det her har vi glædet os til! Vi vil gerne have lov at præsentere Maja Ingemann Nielsen aka min_haandkraft, som workshopholder nummer 3 på Snittefest 2023.

Maja er uddannet i Folkekunst fra Raulandsakademiet i Norge. Her var hendes hovedmaterialet træ, og gennem studiet fik hun indblik i traditionelle teknikker og arbejdsmåder. I tillæg har Maja en bachelor i Friluftsliv, kultur og naturvejledning. At arbejde med naturmaterialer sammenfatter hendes skaberglæde med interessen for friluftslivet. Maja er ved at opstarte egen virksomhed, hvor hun holder kurser i pileflet, grøn sløjd og naturformidling


Maja vil guide jer i hvordan man laver en håndlavet skål i frisk træ. "Vi skal arbejde med grundlæggende økse og tængsel-teknik. Vi kløver stammen, udhuler skålen med tængsel og former ydersiden med øksen" siger Maja.  



 

Gennem workshoppen vil du få indblik i frisk træ som materiale, og hvordan det bearbejdes med håndværktøjerne økse, tængsel, huljern og kniv.  Du involveres i processen fra råmateriale til færdigt produkt og sætter selv præg på udformning og design af skålen.


Når workshoppen er slut, kan du tage en skål med hjem, som skal tørres, og derefter kan males og dekoreres.


Det er en fordel at have en grundlæggende forståelse for skærende værktøj og træets struktur, men ikke et krav. Vi vil have tængsel og huljern til rådighed, men har du selv nogle derhjemme må du gerne tage dem med.


Medbring så vidt muligt egen kniv og økse Ellers må vi låne og dele.


søndag den 12. marts 2023

Workshopspræsentation: Julie Cordes laver kurve i hasselspån

Det er os en kæmpe fornøjelse at kunne præsentere Julie Cordes aka slojdlyd, som den anden workshopholder på Snittefest 2023!

Julie er uddannet indenfor gamle træhåndværk fra den svenske håndværksskole Sätergläntan og har taget svendebrev i træsløjderfaget gennem Sveriges Hantverksråd. Efterfølgende har hun været med i flere træprojekter bl.a. som en del af Täljskapet. I 2021/22 turnerede deres vandreudstilling ”Almprojektet” i Sverige. I august fik hun tildelt et legat til at udforske udformning af træmasker og dette forår er et af hovedprojekterne arrangering af Sløjdfestival i Seljord i Norge, og en nyt projekt med Täljskapet. Ved siden af træhåndværket har Julie desuden fordybet sig i nordiske kurvefletteteknikker, senest gennem et halvårligt uddannelsesforløb på museer og på Sätergläntan



Julie vil guide jer igennem hvordan man går fra en hasselstok til spåner som kan bruges til at flette kurve med. "Vi kommer omkring det meste: valg af materiale, sankning af hassel, klargøring af flettemateriale, og til selve kurvefletningen. Der bliver mulighed for at se på forskellige typer hasselkurve, og kurve med andre flettematerialer fra Norge og Sverige". 


Så har du en indre fletter, men mangler et skub i ryggen så er dette workshoppen for dig. 


"Det tager tid at lave flettespån og flette en kurv i hassel og man bliver muligvis ikke færdig på de to dage snittefest varer. Men man får instruktion i at kunne færdiggøre kurven på egen hånd, og beskrivelse af hele processen kan."



Det er nødvendigt med nogen snitteerfaring og for at kunne deltage i workshoppen.


Til de der ønsker er det muligt at flette en enklere hasselkurv med træbund


Medbring egen kniv og gerne en skarp havesaks. Ellers må vi låne og dele.

Der vil være en materiale pris på 70 kr. pr. deltager fordi Julie stiller udvalgte hasselstokke til rådighed.


søndag den 5. marts 2023

Workshopspræsentation: Kim Fejgin laver kopper i træ



Det er en stor fornøjelse at kunne introducer årets første instruktør Kim Fejgin aka kimkong.

Kim begyndte at arbejde i frisk træ for omkring 7 år siden og har siden været passioneret skesnitter. "Jeg nyder også at snitte Kuksaer og kopper og er for nyligt begyndt at dreje på vippelad, hvilket også er blevet en stor interesse" siger Kim da vi spørger ham.  


"Jeg holder også meget af at undervise, og har afholdt en del kurser i de sidste år. Det er fantastisk at sprede glæden ved at skabe ting med ens hænder og simpelt værktøj. Meditation i aktion!"


Kim vil på hans workshop undervise deltagerne i hvordan de med bor, sløjdkniv og skekniv kan skabe små smukke og taktile kopper i frisk træ. 



Så hvis du mangler den perfekte kop til en espresso eller et shot af whisky er Kims workshop lige noget for dig!


Husk at holde øje med snittefest 2023 andre instruktør og ser frem til at se jer i Roskilde til snittefest.


Kim medbringer alt værktøj, men har kun billige skeknive med så det kan være en fordel selv at medbringe en krum skekniv til at nå ned i bunden af kopperne.

Kim er fra Sverige, men han er meget nem at forstå, hvis man har lidt sprogøre eller kan et par engelske ord.