Workshops 2017


Bemærk at der i år er to slags workshops!

Det betyder at du som deltager ved bestillingen skal vælge enten
Én 3 timers workshop lørdag og én 3 timers workshop søndag eller
Én 6 timers workshop som både er lørdag og søndag.
Vi kører efter først til mølle princippet.

_______________________________________________________________________

Workshop A - 6 timer / lørdag + søndag 

Fuldt booket



Kuksa Workshop
Snit dig en unik skandinavisk træ kop
Med udgangspunkt i træ- og værktøjsvalg samt en demonstration af traditionelle former og arbejdsproces, vil vi sammen snitte en såkaldt kuksa.














Heino Touborg Hansen
En fascination af træhåndværk i almindelighed, har over tid affødt en primær interesse for de gamle skandinaviske sløjdtraditioner. På den baggrund fremstiller jeg i dag alt fra skeer til rammesave, skåle  og altså også kuksaer. Alt sammen med båndkniv, økse, tængsel og kniv som værktøj. Til dagligt slår jeg mine folder som pædagog i en naturbørnehave.










_______________________________________________________________________

Workshop B - 6 timer / lørdag + søndag
Fad workshop
Med økse, tengsel og skekniv skal vi snitte et dejfad 

Workshoppen vil være delt i to, første del er oplæg og snak om:
Hvilke træsorter egner sig bedst til formålet?
Hvilke træsorter har været anvendt igennem tiden og til hvilke formål?
Hvilke designvalg kan vi tage i formgivningen af fadet?
Hvilke moderne hjælpemidler vi kan bruge for at lette arbejdet?

Anden del vil være fremstillingen af fadet.
Alle får et stykke træ med et fad inden i. Så er det op til jer selv at finde jeres fad frem af træet. Der vil være kyndig vejledning og støtte hele vejen.







    






Thomas Hansen
Jeg har siden barnsben snittet og fremstillet ting i træ. Da jeg uddannede mig til sløjdlærer, blev jeg meget fascineret af de gamle nordiske traditioner, inden for snitning af praktiske hverdags ting, så som skeer, fade, kopper og skåle. Jeg har i en længere årrække været ansat i Sagnlandet og lavet rekonstruktioner af træ til undervisningsområderne. De seneste år jeg har arbejdet freelance og lavet rekonstruktioner til en langt række museer i hele landet. Jeg arbejder gerne med det gamle håndværktøj, men er ikke bleg for at tage moderne hjælpemidler som kædesav og vinkelsliber i brug for at lette arbejdet. 
















_______________________________________________________________________


Workshop E - 3 timer / lørdag og gentages søndag
Ske workshop
Skeer i krumvokset træ, ifølge svensk tradition    

Foredrag om: Arbejde i buede og lige træ. Ske form, funktion og tradition. Økse, snittekniven og skeknivens design og funktion. Om at bruge værktøjer sikkert. Instruktion: Kløve med økse og krumbøjet træ. Tegne stadier og fremgangsmåder. Snittegreb og udskæring. Former og polering.















Ulf Andersson Eckardt
Håndværks og kunsthåndværks lærer, der slöjdar i mange materialer med interesse for innovation i de traditionelle teknikker.







    










_______________________________________________________________________

Workshop F - 3 timer / lørdag


Workshop med mønsterskæring
Instruktion: Fundamentale forhold vedr. karvsnit teknologi. 
Ekstra: Der vil være mulighed for at prøve at male på det snittede træ. 















Ulrika Eckardt
Arbejder med håndværk og sløjd i mange materialer med særlig interesse for design, farve og mønstre i træ.




 

_______________________________________________________________________

Workshop G - 3 timer / søndag

Workshop med farvelægning
Dekorering med kunstner- og oliefarve
Foredrag om: Farver og farveindstilling. Tanker om udsmykning af små genstande, såsom skeer, krympburkar, værktøjs håndtag mm.
Ekstra: Der vil være mulighed for at prøve at male på det snittede træ. 















Ulrika Eckardt
Arbejder med håndværk og sløjd i mange materialer med særlig interesse for design, farve og mønstre i træ.

















_______________________________________________________________________

Workshop H - 3 timer / lørdag og gentages søndag

Snitning for børn og voksne ved Lilian og Frank Egholm
Vi snitter figurer, legetøj, spil mv. Der kan snittes forskellige ting, mest ud fra friskt grenmateriale.














Det bliver Frank og hans hustru Lilian, der i år tager sig af denne workshop. De behøver ingen yderligpræsentation. Navnet Egholm borger for kvaliteten i denne sammenhæng.
_______________________________________________________________________


Workshop I - 3 timer / søndag Fuldt booket




Udhulede skåle i Lindetræ
I workshoppen, arbejder vi med at fremstille mindre skåle i Lindetræ. Du vil  blive indført i de forskellige processer, der ligger i fremstillingen af en skål. Vi vil bl.a. beskæftige os med kløvning, brug af økser, tængsler, huljern og skeknive.  Vi vil også bruge tid til at snakke om velegnede træsorter til skåle og tørring af disse.


Til workshoppen skal du medbringe skarp kniv og økse. Hvis du er i besiddelse af tængsel, huljern og skekniv, så medbring også gerne disse.














Thomas Søe og Danny Wangsøe

Thomas Søe
Thomas har en del år arbejdet med gamle håndværk som tjære-, kul- og jernfremstilling. De seneste 5 år har han dygtiggjort sig i grøn sløjd. Han arbejder med drejning af skåle på vikingedrejebænk, fremstiller skeer, skamler, stole og krympeæsker. Thomas havde en workshop på SNITTEFEST 2016, hvor han underviste i fremstilling af skeer. Til dagligt arbejder Thomas i vikinglandsbyen i Albertslund, hvor han i de næste tre år vil arbejde med konstruktionen af en vikingebro. Broen vil blive 100m lang og den bygges med traditionelle værktøjer passende til vikingetiden.    



















Danny Wangsøe
Danny har en baggrund som bygningskonstruktør med erfaring fra økologisk byggeri og traditionelt håndværk. De seneste 10 år har Danny beskæftiget sig med især rekontruktionsarbejde inden for tømrerfaget, herunder historisk værkstedsarbejde i Vikingelandsbyen i Albertslund. Til dagligt, og de næste tre år arbejder han sammen med Thomas på rekonstruktionen af en vikingebro. De seneste ca. 5 år har Danny dyrket grøn sløjd med fremstilling af skåle, skeer og lign.




   












_______________________________________________________________________

Workshop J - 3 timer / søndag


Snitte fugle      
Vi skal snitte fugle. Jeg kommer med alle klodserne, og så skal vi snitte, indtil fuglene dukker frem i hånden og får form og liv. Der er ikke noget så dejligt som en lille træfugl i lommen eller som gave til sine venner. Har man først prøvet snittet én bliver man ramt og er nød til at snitte flere!

















Tanja Schmedes Enevoldsen
Tanja har snittet, siden hun var barn. Hun er uddannet i Træ og Bolig med bifaget metal fra Seminariet for Kunst og Håndværk i Kerteminde i 2000. I 1996 blev hun uddannet i billedskunst fra Skolen for Kunst og Design i Århus. Hun har altid sine knive, sin arkansassten, sin lille sav og dameøksen med sig, så hun kan snitte, hvor end hun kommer frem. Hendes specialer er grøn sløjd, trædrejning og billedskæring. Tanja har undervist mennesker i alle aldre i at arbejde med træ. De sidste 8 år har hun arbejdet som håndværkslærer på Rudolf Steinerskolen i Århus.














_______________________________________________________________________

Workshop K - 3 timer / lørdag


Bevægelige figurer
I denne workshop arbejder vi både med at snitte figurer og med simpel mekanik for at få dem til at bevæge sig. Vi skal snitte en figur, som så skal monteres ovenpå en kasse, hvor der er en akse med et håndtag. Derefter arbejder vi med at få arme, fødder, vinger og hele kroppen til at bevæge sig ved hjælp af snore og forskellige hjul og klodser på aksen.






















Balder Egholm
Som søn af Frank Egholm har jeg, som man kan se på billedet, været tvangindlagt til at arbejde med træ det meste af mit liv. I dag snitter jeg stadig, er socialdiakon lige om lidt og kan nå gulvet med mine fødder. Jeg har i forbindelse med mit tidligere arbejde med voksne udviklingshæmmede haft en ugentlig snitteworkshop, hvor vi lavede legetøj til stedets butik. På snittefesten sidste år havde jeg en workshop med indianske koste.












_______________________________________________________________________

Workshop L - 3 timer / lørdag


Værktøj
Skæft et øksehoved og tag den med hjem
Stammer kløves ud, streger sættes og der formes med grundlæggende
håndværktøjer som økse og kniv - alt gøres med løbende vejledning og
oplæg om økser og træ. Der tages individuelle hensyn til hver deltager.
Når workshoppen er omme, har alle deltagere en funktionel økse at
tage med hjem - til arbejde såvel som pynt.
Medbring eget øksehoved eller du kan købe et øksehoved på dagen for 250 kr, hovedet er nyt, slebet op og gjort klar så det fungerer max på dagen.















Rune Malte Bertram-Nielsen
Fuldtids træsnitter og underviser i brugssløjd og vildmarksliv. Erfaringer fra rejsemål i Lapland, Rumænien og Danmark. Al håndværk har min interesse, men om noget især værktøjsfremstilling af træ og jern/stål samt de traditionelle landbrugsredskaber og service som skeer, kuksaer mm.






_______________________________________________________________________

Workshop M - 3 timer / søndag

Woodspirits   
Vi snitter ansigter i frisk træ.

Peter Laurents 
Jeg har igennem de sidste 10 år været hyggesnitter – jeg gør det mest i figursnit, kuksaer og brugsting til friluftslivet. Til daglig arbejder jeg som naturvejleder, og bruger også her håndværk, træ og knive i forbindelse med mine aktiviteter.















Torben Johansen
Siden jeg var barn har jeg snittet. I 40 år har jeg, som pædagog, arbejdet med håndværk sammen med børn og voksne. De fleste af de voksne har været psykisk/fysiskudviklingshæmmede og nogle har alene været psykisk syge. De sidste 10- 15 år har jeg arbejdet bredt og mere koncentreret om snitteriet. Jeg er mest til små figursnitterier, men har lavet meget forskelligt. Er vild med at snitte, dreje, smede, tegne, male, læse, se på fugle og formidle det jeg selv synes er sjovt.


_______________________________________________________________________

Workshop N - 3 timer / lørdag og søndag


Gryde- og serveringsskeer 
I workshoppen får du en grundig indføring i den grundlæggende arbejdsgang samt æstetik og funktion vedrørende gryde- og serveringskeer. Du vil under workshoppen, med ført hånd, fremstille en gryde- eller serveringsske til dit ønskede behov.    















Jens Groth Katballe
Min morfar har gennem det meste af sit liv snittet skeer til eget forbrug og denne snitteglæde er heldigvis nedfældet i min dna. Jeg er i sommeren 2017 udlært fri- og efterskolelærer fra Den frie Lærerskole med linjefag i bl.a. håndværk og friluftsliv og har undervisningserfaring indenfor sløjd, grøn sløjd, bushcraft mm. på Vesterdal Efterskole, hvor jeg igen er ansat fra august 2017. Jeg bruger det meste af min tid på natur og håndværk med at snitte skeer, dreje på vippelad, smede værktøj, bushcraftture i skoven mm.
www.instagram.com/katballehandcraft/
www.jensgk.wixsite.com/jensgk 
  


_______________________________________________________________________

Workshop O - 3 timer / søndag

Snittede biler - Hjulemandens værksted
Vi skal lave snittede biler der kan køre. I USA har man i spejderbevægelsen i mange år haft en tradition for at far (mor?) og søn (datter?) laver en bil, der så hurtigt som muligt, kan køre på en bane. Bilen har givne mål og vægt, men kan varieres i stil, udtryk og vægtfordeling. På workshoppen kløver vi frisk træ ud og snitter vores egen bil, så fart og æstetik går i synergi.














Peter Hersted
Peter Hersted har i mange år arbejdet med det friske træ og enkle, men stærke samlinger i stole og skamler. Peter har samarbejdet med Mike Abbott i England og  Drew Langsner i USA. Han har senest samarbejdet med Albin Achen, som laver stole og skamler i West Nile, Uganda. Peter har i 5 år arbejdet i Uganda for Mellemfolkeligt Samvirke og interesseret sig meget for det lokale håndværk.













_______________________________________________________________________






Ingen kommentarer:

Send en kommentar